Voorlopig lijkt het er niet op dat de Nederlandse staat quitte gaat spelen op de gemaakte kosten bij de beursgang van staatsverzekeraar ASR. Vergeleken met andere beursgenoteerde verzekeraars gaat ASR echter niet tegen een extreem hoge prijs naar de beurs.

Op 10 juni gaat staatsverzekeraar ASR naar de beurs. Het zoveelste dossier in de afwikkeling van de kredietcrisis van 2008. Toen werd ASR door de staat gekocht als onderdeel van de redding van bankverzekeraar Fortis.

De Nederlandse staat heeft alles bij elkaar ongeveer 3,6 miljard euro gestoken in ASR. Dat geld komt met de beursgang niet meteen terug, zo blijkt uit de beoogde introductieprijs voor de beursgang.

ASR en de stichting NLFI, die staatsdeelnemingen beheert, maakten maandag bekend dat de introductieprijs zal liggen tussen de 18 en 22 euro per aandeel. Dat komt neer op een waarde tussen de 2,7 miljard euro en 3,3 miljard euro.

Wel is het zo dat in eerste instantie maximaal 40 procent van de aandelen naar de beurs worden gebracht. Als de koers van ASR stijgt, zou de staat voor volgende tranches van zijn belang een hogere opbrengst kunnen krijgen. Maar dat is nog allerminst zeker.

Waarde verzekeraar ASR

Omdat ASR maandag ook financiële cijfers over het eerste kwartaal bekend maakte, valt wel iets te zeggen over de relatieve waardering vergeleken met andere beursgenoteerde Nederlandse verzekeraars.

Analisten van SNS Securities gaven maandag een beknopte vergelijking tussen ASR aan de ene kant en NN Group, Aegon en Delta Lloyd anderzijds. Hieronder de belangrijkste cijfers in een tabel.

(klik voor uitvergroting)

waardering verzekeraars

Te zien is dat bijvoorbeeld NN Group een wat hogere waardering heeft - beleggers betalen tien keer de verwachte winst over 2016, tegen zes keer voor Aegon - terwijl het rendement op het eigen vermogen bij Aegon wat hoger is.

Maar wat hier ook meespeelt, is dat beleggers ook naar een financiële ratio kijken die niet in de tabel staat: de  kapitaalbuffer van verzekeraars. Op grond van nieuw internationale regels (Solvency II) moeten verzekeraars hogere buffers aan houden om financiële klappen op te vangen: zie ook dit artikel op finanzen.nl.

NN Group zit met een bufferratio van ruim boven de 200 procent wat beter in z'n vel dan Aegon (155 procent). Delta Lloyd komt na de recente aandelenemissie uit op ongeveer 180 procent en ASR gaf maandag aan rond de 185 procent te zitten.

SNS Securities concludeert per saldo dat, op basis van de gemiddelde waardering van collega's, de beurswaarde van ASR tussen 2,9 miljard euro en 3,2 miljard euro zou moeten uitkomen.  De maandag bekend gemaakte bandbreedte voor de beursgang geeft een gemiddelde waarde van 3 miljard euro, wat ASR dus niet een buitengewoon duur aandeel zou maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl